Mehter Takımı Kaç Kişiden Oluşur? » Kiralık Mehter Takımı | Mehter Takımı Fiyatları | İstanbul Mehter

Mehter Takımı Kaç Kişiden Oluşur?

Mehter Takımı Kaç Kişiden Oluşur?

Yüzyıllardır varlığını sürdüren mehter takımı, Türklüğün adeta bir simgesi olmuştur. Öyle ki yabancılar mehteran takımı gördüklerinde veya marşlarını duyduklarında akıllarına Türkler gelmektedir. Mehter takımı dünyanın en eski askeri bandosu olmasının yanı sıra dünya askeri bandolarını etkilemiş ve bir örnek niteliği taşımıştır. Savaş alanında askerleri cesaretlendirmek ve motive etmek acıyla kurulmuş olan mehter takımını marşlarını dinlediğimizde halen aynı etkiyi bırakmakta ve insanların içini coşku kaplamaktadır. Böylesine önemli etkilere sahip mehter takımıyla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Bunlardan biri de Mehter takımı kaç kişiden oluşur?” sorusudur. İstanbul Mehteran olarak en özel organizasyonlarda yer alan mehter takımının kaç katlı olduğu ve bu katların hangi durumlarda tercih edildiği hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.



Mehter Takımı Kaç Katlıdır ve Kimlerden Oluşur?


Mehter takımı 6 farklı kattan oluşur. Bunlar 3 katlı, 5 katlı 7 katlı, 9 katlı, 11 katlı ve 13 katlı olarak bilinmektedir. Kat kelimesinden kastedilen aynı enstrümandan kaç tane bulunduğudur. Örneğin, 3 katlı bir mehter takımında, 3 boru, 3 zurna, 3 nakkare, 3 davul ve 3 zilve şeklinde dizilir. Çevgen ise mehter takımındaki enstrümanların iki misli yani bu hesaplamaya göre 3 katlı bir mehter takımında 6 çevgen bulunur. Osmanlı döneminde 13 katlı mehter ise yalnızca padişaha aitti. Ayrıca kösler ise yalnızca padişah mehter takımında bulunmaktaydı. Padişah mehter takımı, hükümdar sefere gittiği zaman çalardı.  Sefer sırasında ise önce padişah (padişah yoksa serdarın mehter takımı), ardından üç tuğlu paşaların (vezirler) ve ikişer tuğluların (beylerbeyleri) mehteri çalardı. Düşmana korku vermek için muharebe alanına yaklaşırken mehterin sesi daha gür çıkardı.



Mehter Takımı Yürüyüşü


Mehter takımının yürüyüşü gerçekleşirken önde mehteran bölüğü komutanı yer alırdı. Ardından yeşil sancak taşıyan zırhlı muhafızı, ortada ak sancak (istiklal alameti) ve kırmızı sancak muhafızı bulunurdu. Mehterbaşından sonra sırasıyla mehter takımı adedince zurnazenler, zilzenler, nakkareler, boruzenler, davulzenler ve en arda ise kös yer alırdı. Muharebe zamanı dışında da mehteran takımı çeşitli hallerde eşsiz enstrümanları ve marşlarıyla görev alırdı. Padişah cüluslarında, arife divanlarında, kılıç alaylarında, zafer haberi geldiğinde, düğünlerde, şehzade ve sultan doğumunda mehter takımı kurulurdu. Günümüzde bu geleneği sürdürmek isteyenler için hizmet veren İstanbul Mehteran firmamız, 10-12 kişiden, 80 kişiye kadar (çeşitli katlarda) mehter takımı ile profesyonel ve mehter takımına yaraşır şekilde gösteriler sunmaktadır. Düğün, sünnet töreni, bebek mevlidi ve açılışlarda görkemli bir tören için firmamızla iletişime geçebilirsiniz. 



whatsapp İletişim